Om rasen

© S.Almqvist/Norsk Eurasierklubb

Utseende:

Eurasieren er en middelstor, harmonisk bygget hund av spisstype med ulveaktig, kileformet hode. Den har en pelslengde der man skal ane kroppens konturer, og har tykk underull over hele kroppen. Halen er rikt behåret og bæres svakt bøyd over ryggen eller ringet. Tungen kan være rosa, blå eller blåflekkete.

Fargevariasjonene er mange. Eurasieren kan være fra kremfarget til helsvart. Alle farger er tillatt bortsett fra hvit, hvitflekket og leverbrun. Uansett pelsfarge, skal nesebrusk og kantene rundt øynene være svart og øynene skal være mørke. Rasen er kjent for å være renslig og lukter sjelden eller aldri «hund». Pelsen er så godt som selvrensende, skitt og søle preller av nærmest av seg selv.

Mentalitet og egenskaper:

Eurasier er en selvsikker, rolig og avbalansert hund. Den har forholdsvis «lang lunte» og lar seg ikke lett provosere. En Eurasier skal være vaktsom og oppmerksom, uten å være gneldrete og bjeffer lite. En Eurasier knytter sterke bånd til familien sin og regnes som varsom, snill og leken med barn, men kan være reservert overfor fremmede.

Eurasieren er intelligent, men ikke nødvendigvis lettlært. Til det er den for selvstendig. Det kreves en konsekvent og trygg eier som trener med bestemt, men vennlig hånd. Eurasieren krever moderat med aktivitet.

• En Eurasier krever ikke lange turer, men krever at den får lov til å være med deg overalt.
• En Eurasier er glad i å leke, men har ikke noe utpreget jaktinstinkt.
• En Eurasier er glad i deg og din familie, men kan være reservert mot fremmede.
• En Eurasier er intelligent og krever noe aktivitet for ikke å kjede seg.
• En Eurasier som kjeder seg, kan bli litt av en klovn og dermed litt rampete.
• En Eurasier kan være litt av en skuespiller og krever at du er konsekvent.
• En Eurasier kan brukes til alt, men den er ikke noen brukshund.

Utstillingskrav for avl:

Det er ønskelig å bruke avlsdyr der begge har fått Excellent (rød sløyfe i kvalitetsvurderingen), men minimumskravet er at minst ett av avlsdyrene (enten hannhunden eller tispen) har fått Excellent på en utstilling etter fylte 15 mnd for å oppfylle klubbens avlsanbefalinger. Det andre avlsdyret må minst ha oppnådd Very good (blå sløyfe i kvalitetsvurdering) etter fylte 15 mnd.

Disse kravene er satt for å gjøre det enklere for oppdrettere å sette fokus på helse og mentalitet uten å stride mot avlsanbefalingene på en måte som ikke skal gå for mye utover utseendet til hunden.

Eiere/oppdrettere har hovedansvar for at det er friske hunder med sunn konstruksjon og god mentalitet som går videre i avl.

Husk!

Innenfor rasen finnes det individuelle forskjeller. Det finnes Eurasiere som har et veldig utpreget jaktinstinkt, det finnes Eurasiere som ELSKER folk – kjente og ukjente og det finnes Eurasiere som gjør det veldig bra i agility. Det viktigste nye hundeiere kan gjøre, er å velge en oppdretter som følger NEKs avlsstrategi, og at Eurasieren får den tiden og plassen den fortjener hos sin familie.